escrit claudi Puchades


De difícil definició, fins i tot per a ell mateix, la pintura d´en Josep Marsà flueïx com el pensament, entre el somni i la realitat, en espais mentals de cromatisme subtil i intuicions figuratives de consistencia etèria, amb el suport tècnic d'acrílics i tècniques mixtes tractades amb la mateixa llibertat, i similar gosadia, que anima el seu esperit independent.

10/28/2016

EXPOSICIONS. 2014.

· SETEMBRE · OCTUBRE ·

EXPOSICIÓ INDIVIDUAL
CASTELL DE VILOPRIU 
(GIRONA)Josep Marsà Vilà (Barcelona, 1955) ens demostra, una vegada més, que la connexió natural entre la sensibilitat mèdica i l'artística és tan real com les pintures que ara crea després de passar-se tota una llarga vida professional com a cirurgià traumatòleg, centrat, al 100%, en una activitat tan exigent que no li permetia  dedicar-se gens als dibuixos i a la pintures que ocupaven, plenament, el seus somnis d'infantesa.

Instal.lat a la població de Vilopriu (Baix Empordà) des de fa 16 anys, tot i que ja hi passava els estius des de molt abans, en Josep, jubilat des de l'any 2010, ha pogut convertir, finalment, els seus somnis artístics infantils, quan pensava que podia aribar a ser com Dalí, en autèntiques realitats palpables, tot i que el rerafons oníric continuii presidint les seves composicions farcides de llunyanes connexions amb aquell surrealisme dalinià que animava els seus antics, i allunyats, primers passos pictòrics.De difícil definició, fins i tot per a ell mateix, la pintura d'en Josep Marsà flueïx com el pensament, entre el somni i la realitat, en espais mentals de cromatisme subtil i intuicions figuratives de consistència etèria, amb el suport tècnic d'acrílics i tècniques mixtes tractades amb la mateixa llibertat, i similar gosadia, que anima el seu esperit independent.

Descobreixo, amb plaer, com a nota biogràfica complementària, que en Josep Marsà és el fillol de l'Àngel Marsà, històric crític d'art de la nostra postguerra amb qui vaig coincidir a Ràdio Nacional, als inicis del meu camí professional també de crític d'art, i de qui vaig rebre molt bons comentàris i millors consells professionals, que ara recordo nitidament com si el temps no hagués passat gens.

També m'ha fet gràcia descobrir que l'Àngel Marsà, fruit de la seva activitat de crític d'art, havia reunit un bon nombre d'obres d'art, sobretot de gravats i dibuixos, que també li agradava col.leccionar, com a mi, joguines velles, i càntirs en miniatures i ciulets mallorquins, i que també dibuixava secretament, oferint, al final de la seva vida, una imatge plàcida molt allunyada del caràcter bohemi i rebel que,
diuen, l'havia identificat en etapes anteriors de la seva vida.

Escrit: Claudi Puchades. 2014.

VISUAL EXPOSICIÓ


..................................................................................................................................................

· ABRIL 2014 ·

EXPOSICIÓ INDIVIDUAL
AJUNTAMENT DE SANT JORDI DESVALLS 
(GIRONA)


En l´obra de Josep Marsà, i segons els diferents moments de la seva vida, es poden trovar elements comuns amb el surrealisme, expressionisme, la pintura abstracta..

En la seva pintura no hi trobareu res estrictament figuratiu, ni tampoc res que hagi pintat directament del natural.

Josep cerca la realitat i les emocions al seu interior. Així, fins i tot els quadres que semblen ser un réflex de la natura han estat creats a partir de records, somnis i impulsos de la seva imaginació.

La seva pintura és una realitat independent, amb una connexió poc aparent amb l´entorn palpable que ens envolta. Mitjançant les formes, estructures i colors dels seus quadres, ens mostra des de la seva perspectiva un món diferent, canviant, complex i fascinant.

I aquest és el món que Josep Marsà ens ofereix i que comparteix amb nosaltres en aquests diez de Festa Major amb l´exposició que estarà els dies 23, 25, 26 i 27 d´abril de 2014 a l´ajuntament.